Trzy ciekawostki o roślinach strączkowych na stole biegacza. [ZDROWIE]


Uwielbiane przez niektórych, źle znoszone przez innych. Rośliny strączkowe zawsze były na szczycie tak zwanej diety śródziemnomorskiej ze względu na ich właściwości odżywcze.

W menu biegacza zapewniają bardzo dobrą, dzienną dawkę białka i węglowodanów, z bardzo małą ilością lipidów. To nie przypadek, że osoby wybierające dietę wegetariańską- robią z nich prawdziwe bułki, aby zrekompensować codzienne zapotrzebowanie na białko. 

Rośliny strączkowe zawsze były na naszych stołach, w szczególności do przygotowania sałatek i zup, umożliwiają zdrowe odżywianie, a także są przyjazne dla środowiska. Znajdują się na szczycie roślin ze względu na obecność wapnia. Ciecierzyca jest z pewnością najbogatsza w składniki odżywcze, w tym białko i ich różne wartości terapeutyczne. Tuż za ciecierzycą jest fasola, która może obniżyć poziom cukru we krwi. Na trzecim miejscu jest fasola, a następnie groszek i soczewica.  

Publikowanie komentarza

0 Komentarze